Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 450 гр. мелено говедско месо
- 2 лажици маслиново масло
- 1 главица кромид, ситно сецкан
- 1 чешне лук, ситно сецкано
- 3 лажици доматно пире
- 2 лажички лут буковец
- 1 лажичка оригано
- сол и бибер
- 1 лажица сув магдонос
- 700 гр. кремсирење
Подготовка
Загрејте масло во тава на среден оган. Пропржете го кромидот неколку минути додека да омекне. Додадете го лукот, меленото месо и зачините и добро промешајте. Пржете го месото со постојано мешање додека да добие кафеава боја.
Додадете во месото 3 лажици доматно пире. Промешајте и постепено додавајте 1 чаша вода додека да добиете густ сос. Намалете ја јачината на ринглата на најслабо и додадете го кремсирењето една по една лажица. Мешајте додека да се растопи сирењето.
Послужете го сосот веднаш со чипс по желба.