Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
5 мин.
Вкупно време:
15 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 2 лажици масло
- 4 лепчиња за сендвич
- 120 гр. сланина, тенко сецкана
- 4 јајца
- 4 парчиња кашкавал
Подготовка
Загрејте една лажица масло во тава на среден оган. Испржете ја сланината 2-3 минути додека да добие светло кафеава боја. Префрлете ја во чинија.
Лепчињата пресечете ги на половинки и притиснете ги на тост да се потпечат.
Во меѓувреме во тава загрејте лажица масло на посилен оган и испржете ги јајцата околу 4 минути.
Потоа врз долните половинки од лепчињата ставете сланина. Врз сланината поставете по едно јајце и по едно парче кашкавал. Загрејте ги 1 минута на тостот додека да се растопи кашкавалот без да ги притискате.
Послужете ги веднаш поклопени со горните половинки од лепчињата.