Нешто за доручек

Брускети со домати и босилек

Постојат безброј вкусни рецепти кои можете да ги приготвувате во сезоната на свежи домати. Еве една варијанта на брускети која се приготвува многу лесно и е совршена идеа за доручек или вечера.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

12 парчиња

Состојки

  • 1 векна француски багет леб
  • 3 зрели домати
  • 7-8 гранчиња босилек, ситно исецкан
  • 2 чешниња лук
  • 1 кромид
  • 1 жолта бабура
  • 100 гр. зелени маслинки
  • сол и бибер
  • ½ лажичка оригано
  • свеж кориандер, ситно исецкан
  • 50 мл. маслиново масло
  • 3 лажици рендано сирење

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Во поголем длабок сад измешајте ситно исецкани домати, босилек, лук, кромид, пиперка и маслинки. Зачинете ги со оригано, сол и бибер. Оставете ја оваа смеса да отстои околу 30 минути за да се помешаат и впијат сите вкусови.

Исечете го лебот на подебели парчиња.

Намачкајте го секое парче со маслиново масло од двете страни. Наредете ги парчињата леб на еден плех и печете ги во рерна околу 5 минути додека да добијат златно жолта боја.

Распоредете ја рамномерно смесата со домати врз парчињата леб.

Изрендајте сирење врз секое парче и вратете ги во рерна да се допечат уште 5 минути или додека да се растопи сирењето.

Пред да ги сервирате брускетите капнете некоја капка маслиново масло врз секое лепче.

Послужете ги топли.

5 јуни 2012 - 07:00