Есенски рецепт

Балсамирана тиква

Вкусна печена тиква со зачини и лешници.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
40 мин.

Вкупно време:
50 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1 кг. тиква
  • 3 лажици путер
  • 3 лажици оцет балсамико
  • 2 главици кромид
  • 3 лажички жалфија
  • 1 лажица мед
  • прстофат кориандер
  • сол и бибер
  • 50 гр. лешници

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени.
Исечете ја тиквата на парчиња и наредете ја на плех за печење. Измешајте 3 лажици растопен путер со 3 лажици оцет балсамико и со оваа смеса прелијте ја тиквата. Додадете во плехот 2 главици сецкан кромид. Зачинете со мешавина од кориандер, жалфија, сол, бибер и лажица мед.
Додадете 100 мл. вода во плехот и печете ја тиквата 20 минути. Додадете 50 гр. сецкани лешници и продолжете со печење уште 20 минути.
Пријатен апетит!

28 септември 2012 - 07:00