Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
45 мин.
Вкупно време:
55 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 30 гр. путер
- 3 парчиња праз изчистен и исецкан на кругчиња
- 2 лажици маслиново масло
- 800 гр. пашканат излупен и исецкан на парчиња
- сол и бибер
- 1 л. супа од коцка зеленчукова
- кора од лимон
- 500 мл. вода
- 1 лажица сок од лимон
- 50 гр. магдонос свеж, ситно сецкан
Подготовка
Растопете го путерот во тенџере и додадете го празот. Гответе го на ниска температура 10тина минути со покриен капак. Додадете го маслиновото масло, и пашканатот. Зачинете со сол. Додадете ја водата и супата од коцка. Додадете ја и кората од лимон. Зовријте ја течноста па намалете ја температурата на ниско, покријте со капак и гответе најмалку 30тина минути. Додадете го магдоносот. Изблендирајте ја цела супа и вратете ја во тенџерете. Додадете го сокот од лимон и зачинете со сол и бибер по желба.