Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
60 мин.
Вкупно време:
1 час и 10 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 1 кг. цвекло
- 2 главици црвен кромид
- маслиново масло
- сол и бибер
- 2-3 лажици оцет балсамико
- 1 лажичка сенф
- свеж магоднос и босилек
Подготовка
Загрејте ја рерната на 220 степени. Излупете го цвеклото, исечете го на коцки, зачиенте го со маслиново масло сол и бибер и замотајте го во алуминиумска фолија. Печете го цвеклото во плех во загреаната рерна 1 час. По еден час отворете ја фолијата и со вилушка проверете дали е меко. По потреба продложете со печење уште 10-15 минути.
Во длабок сад измашајте го цвеклото со ситно сецкан кромид. Зачинете ја салатата со оцет балсамико, сенф и свеж магдонос. Додадете сол и бибер по вкус и декорирајте со ливчиња босилек.