Време на подготовка:
мин.
Време на готвење:
мин.
Вкупно време:
мин.
Порции
8 лица
Состојки
- 2 готови теста за пица
- маслиново масло
- сусам
- 450 гр. цвекло од тегла
- 1/2 главица црвен кромид, сецкан
- 2 лажици суво грозје
- 1 лажица оцет балсамико
- 100 гр. павлака
- сол и бибер
- оригано
Подготовка
Загрејте ја рерната на 200 степени. Обложете еден плех со хартија за печење. Ставете ги тестата за пица врз плехот и намачкајте ги со малку маслиново масло. Посолете ги со сусам и зачинете ги со сол, бибер и малку оригано. Печете ги 10-15 минути. Потоа оставете ги пица лепчињата да се изладат и исечете ги на осминки.
Во блендер измешајте ги цвеклото, сувото грозје, кромидот и лажица оцет. Префрлете ја смесата во длабок сад и додадете ја павлаката. Добро измешајте и сервирајте со пица лепче.