Пилешки специјалитети

Пилешко со пршута

Пилешки гради со пршута и моцарела.

Време на подготовка:
10 мин.

Време на готвење:
35 мин.

Вкупно време:
45 мин.

Порции

8 лица

Состојки

  • 1 лажица маслиново масло
  • 8 помали парчиња пилепки гради
  • 200 гр. моцарела тенко исецкана
  • 8 парчиња пршута
  • 400 мл. доматно пире
  • мајчина душица, оригано, босилек
  • сол и бибер
  • чери домати
  • свежи гранчиња мајчина душица за декорација

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени.
загрејте масло во тава на среден оган. Испржете го пилешкото 2-3 минути од секоја страна додека да добие златно жолта боја.
Ставете врз секое парче пилешко моцарела сирење и замотајте ги со пршута. Врзете го месото со кујнски конец.
Во подлабока тава истурете го доматното пире и зачините. Исецкајте ги и додадете ги чери доматите. Наредете ги парчињата пилешко со пршута во тавата. Печете ги 20 минути во загреаната рерна.
Послужете го пилешкото декорирано со свежа мајчина душица и пире од компири како прилог.

8 февруари 2013 - 20:02