Омлети

Печен омлет

Омлет во тава со тиквици и ориз

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
50 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 50 гр. ориз
  • 80 мл. маслиново масло
  • 3 главици праз, тенко сецкан (само белиот дел)
  • 3 тиквици рендани
  • 2 чешниња лук
  • 2 лажици нане, ситно сецкано
  • 2 лажици копар, ситно сецкан
  • 8 јајца изматени со вилушка
  • 150 гр. фета сирење
  • кромид и домат за гарнир и декорација

Подготовка

Загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте со малку масло едно округло тавче.
Сварете го оризот во зовриена посолена вода 8 минути. Потоа исцедете го од водата.
загрејте 2 лажици масло во тава и пржете го на слаб оган празот 7-8 минути додека да омекне.
Додадете ги тиквиците и лукот и гответе ги 1-2 минути. Потоа додадете ги оризот, јајцата, фета сирење нане и копар и добро промешајте.
Зачинете со сол и бибер по вкус.
Префрлете ја смесата во тавчето за печење и печете го омлетот 30 минути.
Сервирајте го омлетот со сецкан кромид и домати, зачинети со маслиново масло.

11 февруари 2013 - 07:00