Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
25 мин.
Вкупно време:
55 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 125мл јогурт разреден со вода
- 1 лажичка ситно рендана кора од лимон
- 1 чешне лук, исецкано
- 8 парчиња бело пилешко
- 700ге. сладок компир, излупен и исецкан на крупни парчиња
- 60гр. лебни трошки
- 2 лажици сецкан магдонос
- 1 лажица маслиново масло
- зеленчук зготвен на пареа како прилог
Подготовка
Измешајте го јогуртот со 2-3 лажици вода, кора од лимон и лук. Додадете го во овој сос пилешкото и добро промешајте за да се облие. Покријте го во сад и оставете го во прижидер еден час.
Во меѓувреме сварете го слаткиот компир во сад со вода додека да омекне. Процедете го од водата и испасирајте го во пире. Покријте го за да остане топло.
Во чинија измешајте лебни трошки и магдонос. Процедете го пиелшкото од сосот и панирајте го во лебните трошки со магдонос.
Загрејте масло во поголема тава на силен оган. Пржете го пилешкото по 2-3 минути од секоја страна додека да добие златно жолта боја.
Послужете го панираното пилешко со пирето од сладок компир и зеленчук по ваш избор зготвен на пареа.