Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
5 лица
Состојки
- 1 лажица маслиново масло
- 1 главица кромод, ситно сецкан
- 200 гр. шунка, исецкана на тенки парчиња
- 2 средни тиквици, исецкани на ситни коцки
- 1 црвена пиперка, исецкана
- 200 гр. печурки, исецкани
- 500 гр. доматно пире зачинето со сол и босилек
- 3 листови тестенина за лазањи, исечени на четвртини
- 200 гр. рикота сирење, изронето
- 100 гр. кашкавал, рендан
- свеж босилек
Подготовка
Загрејте половина лажица масло во тава на посилен оган. Пропржете ги кромидот и шунката 2-3 минути. Додадете тиквици, пиперка и печурки. Гответе уште 5 минути со мешање, додека да омекне зеленчукот.
Потоа додадете го сосот од домати, зачинет со сол, бибер и босилек. Зовријте ја смесата и намалете ја ринглата. Гответе го сосот уште 5 минути додека малку да згусне. Префрлете го сосот во длабок сад.
Избришете ја тавата. Додадете половина лажица масло. Наредете 3 парчиња лазања на дното. Додадете една третина од сосот и една третина од рикота сирењето. Повторете ја постапката со остатокот од сосот, лазањите и сирењето. На крај одозгора додадете го ренданиот кашкавал.
Вратете ја тавата на рингла на средна јачина. Гответе ја лазањата во тавата со покриен капак 12 минути. Потоа одстранете го капакот и гответе уште 4 минути.
Послужете ја лазањата веднаш, декорирана со ливчиња свеж босилек.