Време на подготовка:
15 мин.
Време на готвење:
15 мин.
Вкупно време:
30 мин.
Порции
8 лица
Состојки
- 350 гр. телешко, ситно сецкано
- 2 чешниња лук
- 1 лажица масло
- 100 гр. оризови тестенини
- 1 краставица исецкана на тенки ленти
- 4 лажици ситно сецкано нане
- 4 лажици сецкан кориандер
- 8 листови марула, измиени
- 1/2 кромид
Прелив
- 8 лажици соја сос
- 1 лажица оцет балсамико
- 2 лажици лимонов сок
- 2 лажички кафеав шеќер
Подготовка
Измешајте во длабок сад телешко, лук и масло. Зачинете ги со сол и бибер и оставете ги.
Тестенините сварете ги во тенџере зовриена вода 4 минути. Потоа процедете ги и исплакнете ги со студена вода. Во еден сад измешајте ги тестенините со сецкана краставица и 2/3 од кориандерот и нането.
Измешајте ги сите состојки за преливот во еден сад. Мешајте додека да се растопи шеќерот.
Загрејте вок тава на рингла на силен оган. Додадете го половина од телешкото и ситно исецканиот кромид. Пржете го со мешање 5 минути. Префрлете го во чинија па испржете го остатокот.
Ставете листови марула во чинија. Поделете ги тестенините во секој од листовите. Додадете телешко и кромид и по една лажица од преливот.
Декорирајте со остатокот од нане и кориандер.