Индиски специјалитет

Кари пилешко

Пилешка тава со ориз во кари сос.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
50 мин.

Вкупно време:
65 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 1кг. пилешки батаци без кожа
  • 2 лажици кари
  • 1 лажица масло
  • 1 главица кромид, сецкан
  • 250гр. ориз
  • 30гр. суво грозје
  • 1 јаболко исецкано на парчиња
  • 1 домат и сечен на парчиња
  • 500мл. пилешка супа од коцка
  • сецкан кориандер за декорација
  • кисело млеко

Подготовка

Загрејте ја рерната на 220 степени. Во длабок сад измешајте го пилешкото зачинето со кари.
Загрејте масло во длабока тава на силен оган. Пржете го пилешкото по 4 минути додека да добие златна боја. Префрлете го во чинија.
Во тавата додадете кромид. Пржете го 2-3 минути. Додадете го оризот. Гответе го 1-2 минути. Додадете суво грозје, јаболко и домат. Добро промешајте.
Смесата од ориз префрлете ја во длабока тава. Врз оризот наредете го пилешкото. Прелијте го со пилепка супа. Покријте ја тавата со алуминиумска фолија и печете го 45-50 минути.
Послужете го овој специјалитет со сецкан кориандер и кисело млеко.

2 август 2013 - 01:52