Банани и кокос

Пржени банани

Вкусен рецепт за банани пржени во кокос.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
15 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 400 гр. брашно
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 500 мл. газирана вода
  • 80 гр. кокос
  • 750 мл. масло за пржење
  • 3 големи банани
  • шењер во прав

Подготовка

Излупете ги бананите и исечете ги на покрупни парчиња.
Во еден сад измешајте 300 гр. брашно со сода бикарбона и газирана вода. Изматете го со вилушка за да добиете рамномерна смеса. Во две чинии ставете го остатокот од брашното и кокосот. Загрејте го маслото во тава со средна големина на среден оган. Панирајте ги бананите во чинијата со брашно, потоа во смесата од брашно и газирана вода, па во кокосот. Пржете ги бананите во загреаното масло по 2-3 минути додека да добијат златно жолта боја. Потоа извадете ги на хартиена салфета за да се впие вишокот на масло.
Послужете ги декорирани со шеќер во прав и топка сладолед.

23 август 2012 - 07:00