Без печење

Чоколаден десерт

Вкусен десерт од чоколадо и смокви.

Време на подготовка:
15 мин.

Време на готвење:
0 мин.

Вкупно време:
15 мин.

Порции

20 парчиња

Состојки

  • 400гр. чоколадо за готвење, крупно сецкано
  • 250мл. хопла
  • 200гр. крупно сецкани бисквити
  • 370гр. суви смокви
  • 170гр. суви зрна брусница
  • 125гр. несолени фстаци

Подготовка

Обложете правоаголно тавче со хартија за печење.
Во огноотпорен сад исмешајте ги хоплата и чоколадото. Поставете го садот врз тенџере зовриена вода на рингла. Растопете го чоколадото со хоплата на пареа. Потоа во чоколадната смеса додадете ги бисквитите, сецкани смокви, брусница и фстаци. Добро измешајте ја смесата и префрлете ја во подготвеното тавче.
Ставете го тавчето во фрижидер 4-5 часа за да се стегне.
Исечете го колачот на коцки и послужете го.
На здравје!

3 мај 2013 - 19:34