Шпагети ала Маринара

Состојки

  • 300 грама мелено телешко месо
  • 1 супена лажица оригано
  • 1 конзерва сечкани домати
  • 1 мала главица црвен кромид
  • 2 чешниња лук
  • 150 грама шпагети
  • Една рака свеж босилек
  • Сол и бибер
  • Маслиново масло

Подготовка

Чекор 1: Прво ќе ги правиме ќофтињата – едноставно изрендајте го лукот...
Потоа и кромидот.

Чекор 2: Ќе ги измешаме состојките во сад заедно со меленото месо, кромидот и лукот...
Ориганото...
И на крајот солта и биберот.

Чекор 3: Мешајте, мешајте, мешајте... Со раце убаво измешајте ја смесата за да се спојат сите состојки.

Чекор 4: Израмнете ја смесата на даска до дебелина од околу 2 ипол сантиметри.
Потоа поделете ја на 8 дела.
Со раце направете топчиња од смесата... и оставете ги на страна.

Чекор 5: Земете ја големата Делимано тава за пржење и пржете ги ќофтињата во маслиново масло додека да заруменат…
По неколку минути ставете ги сечканите домати од конзерва.
Оставете го сосот да се искрчка и постојано вртете ги ќофтињата.
На крај ставете малку свеж босилек за вкус и боја!

Чекор 6: Време е за сервирање: Сервирајте го јадењето на подлога од шпагети... Ставете врз нив 4 ќофтиња со многу сос и време е за јадење!

СОВЕТ: Овој рецепт ќе биде едно од омилените јадење во секој дом.... Забавно за подготовка и забавно за јадење… Замислете ги измачканите лица на децата додека ги полнат устите со шпагети и ќофтиња.

27 февруари 2014 - 08:00