Ципура со сос од магдонос и лук

Состојки

  • 2 цели риби Ципура
  • 5 чешниња Лук
  • 1 китка Магдонос
  • 1 лимон (по желба)

Ќе ви треба и:

  • Сол, бибер и маслиново масло

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Ростер.

Подготовка

Чекор 1: За подготовка на сосот, прво многу ситно исечкајте ги магдоносот и чешнињата лук и измешајте ги заедно со сокот од лимонот и многу маслиново масло. Добро зачинете, за одличен вкус!

Чекор 2: Со долг, остар и ребрест нож исечете дијагонални линии на страничните делови од рибата, за да може месото поубаво да ги впие сите вкусови и да го забрзаме процесот на готвење. Прво полијте со маслиново масло, потоа додајте го сосот и на крај и парчињата лимон.

Чекор 3: Печете во рерна 25 минути на 160 степени.

Чекор 4: Послужете со листови блитва и уште малку од сосот, и подготвени сме за јадење!

СОВЕТ: Ципурата е риба со одличен вкус, па затоа кога ја подготвувате нема потреба да експериментирате со дополнителни зачини. Едноставниот сос од магдонос и лук е одличен и во комбинацја со црн дроб.

12 јуни 2014 - 08:00