Што се јаде во најдобриот ресторан на светот

За Реџепи и Нома пишувавме вчера, а и пред некое време. Она за што немаме пишувано е искуството во Нома, а тоа изгледа вака: гостите ги пречекува парада од 20 мали оброци, од кои најголемиот дел нема да личат на ништо препознатливо. Ова задоволство ќе ве чини 296 долари по човек, а виното кое би го добиле со ова ќе биде дополнителни 185 долари.

Предјадење

Првото предјадење е скриено во декорацијата на масата и е составено од лепиња (како за гиро) со слад и смрека.


По ова следува пржен мов и вргањ.


Крцкава кожа од прасе и црна рибизла.


Колачиња, сирење, рукола, послужени во конзерва (од колачи).


Сини школки и целер, кои пристигнуваат во преубаво аранжирана чинија.


Карамелизирано млеко и црн дроб од бакалар.


'Рж, пилешка кожа и грашок


Компир и пилешки црн дроб


Кокошката и јајцето - јајца од препелица, пушени и чувани во расол.


Ротквица, почва и трева. За да ја изедеш ротквицата прво треба да ја откорнеш од земја и потоа да ја ставиш во кремастиот сос со кој доаѓа.


Растителен тост и пушена икра од бакалар.


Нордиски тип на палачинки обвиткани околу сушена риба.


"Bread basket" само што воопшто го нема делот со "баскет".


Тука завршува предјадењето

Првата чинија од главното јадење е лигња и незрела трнинка, која се служи со бела рибизла и бор.


Морски еж и крем од мирудија и краставица.


(Limfjord) Школки и морска трева со грозје и млеко.


По ова следуваат костени и икра со орев и 'рж.


Гргеч и зелка, врбинка и мирудија


Целер и тартуфа


Зеленчук, коскена срж со путер и магдонос


Дива патка и цвекло со бука и слад


Сега е десертот на ред

Gammel Dansk, горчлив локален алкохол,, се служи со краставица, бело чоколадо и целер.


Морков, овој зачин и сушен домат.


По ова следуваат четири мали слатки.


Ова вклучува и топена карамела (тофи) која се служи во коска.


Фликр

30 април 2014 - 12:54