таг: збор на годината

„Правда“ е збор на годината според Меријам-Вебстер

Изминатата година овој збор бил во првите 20-30 пребарувања на сајтот на издавачот на познатите речници на англиски јазик. Расна, социјална, економска - сите овие биле во центарот на американската (и не само американската) дебата. Повеќе

Прогласен германскиот збор на младите за 2018

Во рубрикава негуваме блага опседнатост во однос на тн. „зборови на годината“ кои ги прогласуваат различни речници, сајтови и организации. Тоа е затоа што тие одразуваат некои значајни општествени трендови, кои се повеќе од лингвистички. Уште поинтересни се оние кои не се англиски. Повеќе

Зборот на годината е „токсично“
Според Оксфордските речници на англискиот

Во муабет кога сакаме да го доловиме влијанието на социјалните мрежи врз нашето психичко здравје, или на животот во главниот град, користиме збор кој очигледно станува глобална парадигма. Отруени сме, на многу начини. Повеќе

Aвстралиско-англиски збор на годината: милкшејк патка

Не е некој нов начин на подготвување патка. Се работи за интернет меме и термин кој Оксфордските речници го вклучија во најтесниот избор за збор на изминатата година. Но сега оваа престижна титула му ја додели Мекгајр, речник на австралиско-англискиот. Повеќе

„Младотрес“ е збор на годината според Оксфордските речници

„На младите светот останува“, велиме, со повеќе од еден збор. Ама Англо-саксонците имаат и пократко за истото - еден збор кој ја одбележа 2017. Повеќе

Најсоодветниот збор на годината
Ќе дочекаме ли еднаш победник да биде „раат“?

Знаеме дека ве удавивме со различни зборови на годината - од англиските пост-вистина и снегулка, „германското“ флај и австралискиот демократски колбас. Но овој некако ни изгледа дека најреално го опишува чувството со кое ја завршуваме годината. Дека таа беше - надреална. Повеќе

Германскиот збор на годината (пак) не е германски
Ајде да летаме

Лексикографскиот гигант Лангешајд го прогласи традиционалниот „Младински збор на годината“. Победникот - англиското fly. Повеќе

Збор на годината кој воопшто не е тоа

Оксфордските речници, издание на Оксфорд jуниверзити прес, го објавија нивниот збор на годината. Тоа е: Повеќе

Германски збор на годината е...?
Гете дислајкс дас

Германскиот издавач на речници Langenscheidt организираше гласање за „Најмладешки збор на годината“. Меѓу првите на списокот има и по некој германски. Повеќе