таг: збор

И „меракот“ ни го земаа!
Уште душата ни остана

Ретко ставаме извичници во наслови, ама па ова стварно не се трпи. Повеќе

„НеДа“ наместо „не“ во македонскиот?

Виралната петиција која кружи во моментов, за преименување на no во yesn't, не може баш директно да се преслика во македонскиот. Но по логиката дека негацијата кај нас доаѓа пред работите што се негираат, дојдовме до НеДа. Тој може добро да им се најде на пасивно-агресивните, секогаш кога сакаат да одбегнат јасно дефиниран став. Повеќе

Њујоршки клуб забранува употреба на „буквално“

„Континентал“, лоциран во Ист Вилиџ на Менхетен, постои од 1991. На 1 јули оваа година ќе мора да затвори. Но газдите се очигледно решени претходно да направат нешто по што местото ќе биде запамтено. Повеќе

„Лигет“: зборот за голема тага која поттикнува насилство

Она кога си толку гневен, лут и тажен што сакаш некого многу да повредиш? Да пукаш во него или да му скинеш глава? Епа - лигет. Повеќе

Неподносливата леснотија на наоѓањето фашизми

Прелесното расфрлање со поимите фашизам и фашисти доведува до нивна инфлација - колку повеќе ги има во оптек, толку помалку вредат или нешто навистина значат. Наместо прецизна вредносна содржина, се добива обична навреда која зачестено служи за дисквалификација на политичките противници. А има нешто примамливо и во тоа што кога ќе го прогласиш противникот за фашист, во своите очи автоматски стануваш антифашист. Повеќе

Австралиски збор на годината - „демократски колбас“
Конечно малку лингвистичка лефтерност

Не, не е безобразна метафора. Вистински колбас е, а за време на изборите го консумираат сите гласачи, и оние кои се за власта, и оние кои се за опозицијата. Не, пак не е метафора.  Повеќе

„Пост-вистина“ е Оксфордскиот збор на годината

По ланскиот збор на годината, кој не ни беше класичен збор туку емотикон, оваа година Оксфордските речници изгледа решија да бидат малку поангажирани. „Пост-вистина“ не е нов термин, но беше актуелизиран во контекст на брегзит и претседателската трка во САД. Уште подетално, употребен како придавка, „пост-вистинита“ се користи со една специфична именка - политика. Повеќе

Потрага по најнеомилениот англиски збор во светот

Оксфордските речници, познати по разно-разни акции за популаризација на англискиот јазик, овој пат одат со негативна кампања. И вие можете да гласате ако некој збор во англискиот баш ве нервира. Повеќе

Дали сте „мажјаснувач“?
Нов збор во Оксфордскиот онлајн речник

Еден англиски збор којшто беше сосема нов во 2008, шест години подоцна влегува во Оксфордскиот онлајн речник. Ако потрае неговата употреба, како и појавата која ја опишува, неговото место во сите идни изданија на речникот е загарантирано. Повеќе