таг: запад

Кина против Запад, и обратно

Родена во Кина, девојкава 10 години патува и работи во САД, Британија и Франција, и по пат сфаќа дека скоро па ништо не е исто „тука“ и „таму“. На толку патување почнува и да црта сè што се разликува. Повеќе

Зошто Комити ја утнаа кореографијата?

Најверните навивачи на Вардар чекаа трибината што повеќе да се поднаполни со цел спремната кореографија да излезе како што треба. Одбројувањето за да ја кренат беше некаде околу 12-та минута (дали симболично или беа приморани тогаш) и цел стадион ги спреми телефоните во раце да слика и снима. Но нешто не испадна како треба. Очигледно требаше да пишува ПИРЕЈ. Утката со кореографијата ја надоместија со громогласно навивање цели 90 минути. Повеќе

Нов јапонски тренд - правење домашни забави по западен терк

Јапонците сакаат да излегуваат со пријатели и да јадат по ресторани, но ретко канат луѓе дома. За земја којашто негува формалност во однесувањето, и во која просечниот стан е прилично мал по западни стандарди, ова е разбирливо. Ама таквата практика почнува да се менува. Повеќе

Бришењето на исламот од поезијата на Руми

Руми е најпродаваниот поет во САД и инспирација на куп славни личности. Негови цитати ги „красат“ ѕидовите на социјалните мрежи. Но дали би било така доколку неговите преведувачи на англиски коректно би ги превеле и оние референци во неговите стихови кои имаат експлицитна поврзаност со исламот? Повеќе

Зошто Русија веќе не се плаши од Западот?

На Запад не му се верува. Русија штотуку ја нападна Украина а тие само запрепастено трепкаат со очите. Еден Републиканец поразително изјави: "Путин игра шах, ние играме џамлии". Еве зошто на Путин му се јасни некои работи. Повеќе