таг: убер

Убер отпушти цела војска луѓе од маркетинг

Заради лоши финансиски резултати компанијата Убер реши да отпушти дел од својот маркетинг тим. Тој дел изнесува 400 луѓе. Сега во маркетинг му останаа уште дупло од тоа. Повеќе

Возилото на Убер само му пресудило на пешакот
Што Асимов?

Во фаталната сообраќајка од крајот на март годинава автономното возило на Убер детектирало дека пред себе има пешак, ама избрало да не застане. Повеќе

Кој е крив кога автономно возило ќе згази човек?

Минатата недела автономно тест-возило на УБЕР ја усмрти 49-годишната Елејн Херцберг од Аризона додека минуваше улица. Во време на несреќата возилото имаше и возач кој не управувал со него. Иако уште се утврдува кој систем крахирал и довел од несреќата, производителот на сензорите тврди дека не е до нив. Повеќе

Европскиот суд на правдата одлучи: „Убер е такси компанија“

Пресудата би можела да има подалекусежно влијание и да го разниша нецелоsно регулираниот свет на т.н. „гиг економија“, односно оној дел од пазарот на труд во кој луѓето работат како фриленсери, хонорарци или со краткорочни договори Повеќе

Убер уште нема извадено ни 1 долар профит

Само во 2016 компанијата имаше загуба од 2,6 милијарди долари, како надополнување на тоа што ниту една година од своето постоење Убер нема пријавено профит. Повеќе

Елон Маск ја издига на клоци идејата за летачки коли

И после повеќе од 100 години автомобили на планетава, растење со нив и детално познавање на најбазичните правила околу нив, пак не ти е сеедно кога минуваш пешачки. Е сега, замисли ја константната нервоза кога истите тие коли и понатаму постојано би шишкале ама сега над тебе. Повеќе

Ќе заживее ли Убер на Балканот?

Убер е монструозно порасната компанија која се занимава со алтернативен превоз на патници во кој се заобиколуваат таксистите. Ја има во Бугарија, наскоро ќе влезе во Хрватска, Србите имаат своја варијанта а колку што знаеме за овде, од Убер абер се нема. Повеќе