таг: состаноци

Зошто никогаш ништо не завршуваме на работа

Мобилни телефони, меилови, подготовки за состаноци, состаноци, интернет, социјални мрежи, оговарања... Пред модерниот вработен денеска постојат многу пречки за постигнување на саканата продуктивност. Испаѓа, на рударите блазе си им. Повеќе

Како состанчеше Стив Џобс

Се проценува дека американскиот бизнис губи 37 милијарди годишно заради непродуктивни и генерално бескорисни состаноци. Стив Џобс беше човек кој не дозволуваше неговиот Епл да биде таква компанија. Три цаки со помош на кои тој состаноците ги правел супер продуктивни. Повеќе

Трошок по глава на состанок

Податоците се собрани од повеќе студии на темата состанчење и од нив се вадат бројки како тоа дека состанок најчесто се закажува во 11 часот и дека 63% од состаноците се свикани без испланирана агенда. Повеќе

Во одбрана на состаноците

Парадоксот е што заради технологијата која беше создадена да го намали бројот на состаноци, само се зголеми потребата луѓето да се видат лице в лице. Дополнување на парадоксот е што после толку години седење и договарање, човештвото и понатаму ужасно го злоупотребува состанокот. Повеќе

Корпорациите создадоа уметност од губење време

Помогнати од технологии како меил и видео-разговори, начинот на кој што го организираме животот и ги структурираме компаниите (посебно состаноците) почна да троши спектакуларни количества време, барем така тврди студија објавена во Харвард Бизнис Ривју. Повеќе

Правило за состаноци: две пици

Познаваме компании во кое бескрајното состанчење (и форвардирање меилови) изгледа како единствена смисла на работниот ден на некои вработени. Џеф Безос од Амазон има поинаков поглед: состанок САМО ако е тотално неопходен а и тогаш, не со многу луѓе. Повеќе

Битката против состанокот

Во зависност од тоа кои луѓе ќе ги соберете од фирма, просечниот состанок ќе ве чини околу 500 долари, а од 40-часовна недела околу 20 до 30 часови се трошат на состанок, покажала една анализа од Силициумската Долина. Повеќе