таг: солидарност

Како Мертенс со пица ги изненадил бездомниците на студ

Неапол виде снег после неколку години, а голем број бездомници и болни деца во овој град биле изненадени кога најомилениот фудбалер на Наполи дошол да ги посети. Повеќе

Што е заедничко за сите луѓе? Тоа што раскажуваме приказни

„Еднаш одамна, сонцето и месечината се карале кој ќе го осветлува небото. Откако излегло дека се подеднакво моќни, одлучиле да светат на смени - сонцето преку ден, месечината ноќе“. Повеќе

„Јас, Даниел Блејк“ (2016)
Букбокс гледаше

Овогодишниот добитник на Златната палма во Кан е длабоко социјален, но и длабоко хуман филм, какви што се голем број добитници или номинирани за престижните филмски награди оваа година. Тие и покрај мрачнатата слика на сегашноста која ја портретираат, нудат и некаква утеха, дека во тој мрак има и трошка светлина - личното достоинство и меѓучовечката солидарност. Повеќе

Комунистички офицер и демократски џентлмен?
Војчех Јерузелски, 90 години

На југословенскиот Ден на Младоста, на 90 годишна возраст во Полска почина еден тамошен главен лик од тие времиња. Војчех Јерузелски извади тенкови против народот и го затвори Лех Валенса, но само 5 години откако вториов стана претседател, имаше поголем рејтинг од него.   Повеќе

Широкопојасно, за цело село

Во Германија интернетот е прогласен за основно човеково право. Но, бидејќи не е одредено со која брзина е тоа право, цело село решило да ги земе работите во свои раце и да ископа канал за широкопојасен интернет. Повеќе