таг: #сакамкласика

Слепиот пијанист кој освојува престижни награди

Не е толку познат како Стиви Вондер, Реј Чарлс или Бочели. А неговата успешна приказна покажува колку е сепак тешко за слепите и слабовидни лица да дојдат до ресурси потребни за изведување класична музика. Повеќе

Може ли сериозната музика да биде смешна?

Има хумористични приказни, блесави цртежи, комични филмови. Може ли музика, па уште и класична, да направи да пукнеш од смеа? Повеќе

100 години од премиерата на „Планети“ на Холст: меѓу астрологијата и астрономијата

„Планети“ опус 32 е оркестарско дело во седум става од англискиот композитор Густав Холст. Секој од нив е наречен според планета во сончевиот систем и нејзиниот астролошки „карактер“, опишан од страна на авторот. Дали и денес тие се само метафори, или науката ги потврдила неговите толкувања? Повеќе

6 композиторки подзаборавени од историјата

Во времињата во кои живееле не било вообичаено жените да си го „губат“ времето професионално занимавајќи се со музика. Но времињата се смениле, а токму тие го отвориле патот за таквата промена. Повеќе

5 музичари препорачуваат 5 минути кои ќе направат да ја засакате класиката
Букбокс анкета

Можеби сте од оние кои веќе ја сакаат, ја слушаат или самите ја изведуваат. Но можеби пак сте од оние кои секогаш ја сметале за (пре)сериозна, тешка и здодевна. Дозволете да ве предомислиме. Повеќе

Кој е шеф: солистот или диригентот?
100 години од раѓањето на Леонард Бернштајн

Обраќањето на диригент пред концерт не е нешто необично. Но диригент да се огради од изведбата, пред да биде исвирена една единствена нота е незамисливо. Па сепак, тоа се случило, во Карнеги Хол, во 1962. Повеќе

Надја Буланже, или највлијателниот педагог по Сократ
Професорката на Бернштајн, Глас, Пјацола

Списокот на оние на кои таа им има предавано изгледа како енциклопедија на највлијателните музичари на 20 век. Била и прва жена-диригент на најголемите симфониски оркестри во Европа и САД. Повеќе

Новооткриено заедничко дело на Моцарт и Салиери
Може и не биле толкави душмани

Четириминутна кантата која повеќе од два века се сметала за исчезната, во ноември 2015 била пронајдена во архивите на Чешкиот музеј за музика. Оваа недела таа беше изведена во живо, можеби прв пат во историјата. Повеќе

Херојската изведба на Симфонијата бр. 7 на Шостакович
Нов документарец за еден музички подвиг

Во воена опсада, кога луѓето умираат по улици од глад, последно на коешто човек би помислил е музика. Но изведбата на едно дело во Ленинград во 1942 имала огромно психолошко влијание врз неговите жители. Повеќе