таг: Роми

Стотици Роми товарени на автобус и депортирани од руско село по убиство на Русин

На 13-ти јуни годинава се случува масовна тепачка меѓу жителите селото Чемодановка и тамошните Роми. Во тепачката загинува еден Русин. Следниот ден Русите одржуваат масовен протест. Два дена подоцна почнуваат да ги палат ромските куќи. Повеќе

Најпознати фудбалери со ромско потекло
Ибра, Кварезма, Пирло, Навас

За Хаџи, Ливерани, Лакатуш, Асењо и Хесус Навас сме слушнале дека имаат ромско потекло, но не и за Неста, Лука, Жињак, Пирло, Гуиза и Кипријан Марика. Овие играчи комотно би играле завршница на Светско првенство со ромска репрезентација. Повеќе

Кој е крив?
Чекај малце... Уствари

Г'лтна га залче, погледна у оној Скопско, и све што ми дојде на памет е да га удару туј на лице место и да му се наебу маму, па не затвор, не Европска Унија, триста пичке материне да не признам у своју одбрану. Дојде ли ред Словак што до ичера сануеше да ступне у Виену, мене да ми држи слово, само затој што он носи знаме на коe пишуе "election obserever"? Повеќе

Првата ромска кафана во Европа

Се работи за владин проект за кој Словенците успеале да извадат 300 илјади евра од парите на ЕУ. Името на локалот е "Романи кафенава." Повеќе

Берлин виа Добрич

Приказната е од еден јапонски фотограф, се случува во самиот центар на главниот град на Германија, а главни ликови се Роми кои тука се дојдени од Добрич, Бугарија. Повеќе

Циганскиот сос стана балкански

Во германската кујна повеќе од еден век постои нешто што се нарекува "цигански сос". Е, неќе моќи. По негодувањата од ромската популација дека ваквиот назив е навредлив, сосот сега се вика балкански. Во име на Балканот нема кој да се лути. Повеќе

Одам, одам

На денешен ден, 8. април 1971. во Лондон е одржан првиот Меѓународен конгрес на Ромите. На него е усвоена Декларацијата за правата на Ромите, а песната „Џелем џелем" е прогласена за нивна химна. Еве неколку верзии од неа. Повеќе