таг: права на жените

Хиџабот како симбол на угнетување на жените

Ставот е на неодамна избраната Mинистерка за статусот на жените на Квебек, и откако беше притисната да го повлече, таа реши да го повтори и да остане на тоа што претходно го кажала. Повеќе

Парадокс на денот

Ова со Супер Купот на Италија што го третираат како играчка за млатење пари, до толку ја губи поентата на одржување кај ќе стигне, што дојде и до кршење на правата за кои уствари се бори самата лига. Повеќе

За Супер купот Милан - Јуве во С. Арабија, жените само со мажи под рака

Во Италија има голема полемика околу мечот од Суперкупот на оваа земја кој ќе се одигра на 13 јануари во Џеда, Саудиска Арабија. Жените нема да смеат сами да одат да го гледаат овој фудбалски спектакл. Повеќе

Во Саудиска Арабија жените ќе ги пуштаат на фудбал - првпат во историјата

Некогаш ако жена се осудеше да стапне на стадион, ја апсеа и затвораа. Сега работите се смените, па ќе можат и со кола да одат да гледаат фудбал. Повеќе

ОН шокирани од третманот на жените во - САД

Заклучокот на експертите за човекови права е дека Соединетите Држави многу заостануваат зад најголем дел земји во светот. Повеќе

Како муслиманите гледаат на правата за жените

Анкета на муслиманите низ целиот свет, проверува какви се нивните ставови за повеќе работи, меѓу кои и за местото на жената во општеството. На крај, ставовите во најголем дел се дефинирани од тоа каде (географски) се наоѓаат. Повеќе