таг: нобел

Ништо од Нобел за литература оваа година
Абе битно Дилан ја доби

Тажна вест за сите оние кои мислеа дека можеби токму оваа е годината кога ќе го впишат Нобелот во своето книжевно си-ви. Повеќе среќа следната. Повеќе

Пати Смит за тоа како е да се биде (само) човек

На свеченоста по повод доделувањето на Нобеловите настапи и Пати Смит, која имаше проблем да ја допее песната на Дилан, за момчето со сини очи и тешките дождови кои допрва ќе паѓаат. Во текстот објавен во Њујоркер таа објаснува што му претходело на овој настан и со какви чувства се качила на сцената. Есејот е одличен поглед во умот и срцето на оние од кои очекуваме просто да се качат на сцена и да нè забавуваат. Повеќе

Нобеловиот говор на Дилан (и зад’ткувањето на Пати Смит)

Вака-така Дилан сепак одлучи да му се обрати на Нобеловиот комитет, извинувајќи му се што не може да биде на свеченоста на доделувањето „главом и брадом“. А баш сакавме да го видиме со тоа орденот на гради, како одликуван генерал на поетско-музичарската војска. Повеќе

Кога Дарио Фо доби „незаслужен“ Нобел
И не е само Дилан

Вчера, 13.10, додека очите на сите беа свртени кон Стокхолм и кон овогодишниот добитник на Нобеловата, на 90 години почина писател и актер кој истата ја доби во 1997. И тогаш, како и сега за Дилан, многумина рекоа дека тој не ја заслужува. Во неговиот случај затоа што бил - сатиричар. Повеќе

Зошто Дилан ја заслужува Нобеловата?
How many roads must a man walk down, before you call him a poet

На роденденска забава ден пред доделувањето некој ме праша кој ќе го добие Нобелот за книжевност оваа година. Претпоставката, која и не беше моја туку собрана по некое интернет сокаче, е дека ќе биде Американец, бидејќи последен пат кај нив „се паднала“ пред 23 години. „Можеби Дилан?“, праша некој. „Ааа не“, реков, „нема шанси“. Повеќе

(Донт) Кил Кисинџер

Хилари Клинтон е почастена што има поддршка од некогашниот државен секретар Хенри Кисинџер. Берни Сандерс  е горд што Кисинџер НЕ му е пријател. Тоа е таа разлика меѓу нив двајца. Повеќе

Најпознатата книга на добитникот на Нобел за економија
Врската меѓу економската (не)еднаквост и демократијата

Ангус Дитон, кому вчера (вторник) му беше доделена Нобеловата за неговите долгогодишни истражувања на потеклото на нееднаквоста, има две хобија: опера и риболов.  Повеќе

Уметниците кои сликаат за Нобел

Повеќето од Нобеловите награди беа доделени минатата недела, а последната, за економија, ќе биде сопштена денес (понеделник). За голем број добитници ова е кулминација на нивното животно дело. Но за мала група уметници, соопштенијата на наградите значат почеток на неколкунеделна напорна работа. Повеќе

Има ли непишани правила за добивање Нобел?

Нобеловите се како Оскарите - за двете награди постојат непишани правила кој и зошто би можел да ги добие. Често обидот тие да се дефинираат се на граница на магиски пророштва, но човечки е да се трудиш. Повеќе