таг: нееднаквост

Женските гради не се слобода на говор
Одлука на Федералниот суд на САД:

За да го заштити јавното добро, безбедност и морал, државата треба да ги одвраќа жените да одат топлес, реши американскиот федерален суд со што криењето на женските гради го направи поважно од целиот слободарски корпус кој е заштитен со првиот амандман од американскиот устав. Повеќе

За да го разберете растот на нееднаквоста, погледнете ги чистачките

Лево е Марта Рамос, чистачка во главното седиште на денешниот гигант Епл. Истата работа што Геил Еванс (десно) ја имала во просториите на некогашниот гигант Кодак. Повеќе

Капитализам со суперхиковски лик

Знаете како функционираше робинхудовскиот принцип кај ликот од Алан Форд: кради од сиромашните и давај на богатите. Е, па, капитализам. Повеќе

700 години западна нееднаквост, во еден графикон

Честопати имаме чувство дека растечката нееднаквост е проблем на 21-от век и дека оние одвратно големи богатства на топ 1% или топ 10% најбогати наспроти сите други се модерна аномалија. Не, историјата и податоците го покажуваат спротивното. Има нешто труло во тоа Западот, само што ние недоволно озбилно ги земавме и Шекспир и Маркс. Повеќе

Кога ќе се забега со 'општото добро'

Шкотска има влада слична на македонската во поглед на желбата шаком и капом да се делат бенефиции на широки слоеви од популацијата. Но, таа земја има и некој во системот кој може авторитетно да каже дека се претерало. Повеќе

Маркс ќе фатеше на кладилница

Глобалната економска ситуација сè подрастично наликува на системот во кој од една страна имате пар фараони а од друга огромен број робови. Пазете ја оваа статистика: 0,7 % од светската популација го има во своите раце речиси половина од целото светско богатство. Долните 71 проценти поседуваат само 3 проценти од истото. А нит се буди исток, нит се буди запад. Повеќе

Исповед на еден уплашен богаташ

Не се плашиме од Ал Каеда или од Исламската држава. Се плашиме дека нееднаквоста во приходите нема да заврши на арно, пишува во Њујорк Тајмс еден американски милионер. Повеќе