таг: национализам

Најлоши сме кога сме со наши луѓе

Роберт Саполски е биолог и бихејвиорален научник, поголем дел од кариерата минува проучувајќи бабуни и други примати во Кенија, за да може човечкото однесување да се стави во поширок контекст. Во интервјуто зборува за биолошките темели на сè подлабоките политички клисури кои нè разделуваат. Повеќе

Турбофолк: саундтракот на распадот на Југославија

Кај нас едно време беше тренди академски да се занимаваш со турбо-фолкот. Ама на странците, кои вообичаено знаат пред нос да ни „украдат“ егзотична тема, некогаш доцна им текнува. Неодамна ваква студија се појави од перо на германска новинарка. Повеќе

И Грците понекогаш имаат смисла за хумор

Во пресрет на утрешните протести на грчката десница за името, во Солун во ист момент е закажан уште еден настан - бесплатен фотошоп семинар, само за православни Хелени. Програмата може целосно да се преземе и за некој наш едукативен собир од сличен тип.   Повеќе

Ерата на дигитални медиуми ги донесе и Трамп и Брегзит

Еден американски медиумски теоретичар има интересно гледање на порастот на новиот национализам, олицетворен во подемот на Доналд Трамп и резултатот на брегзит: Дигиталното опкружување во кое живееме не го обединува светот како што се надевавме. Напротив. Повеќе

Марш, как'в Брегзит - вратите ми гу Југославију

Овакој да се секирасмо да не ни се распадне Југославија како што се секирасмо за Брегзит, с'га куде да ни е крај... Повеќе

Почина Бенедикт Андерсон, авторот на „Замислени заедници"

Авторот на веројатно најчитаната и најцитираната книга за нациите и национализмот почина на Јава на 79 години. Повеќе

Кај ти е кечето?
Тие пак ја прашаа...

Пак ли ќе врне? Пак ли касаат мувите?

Зарем времето никогаш не умре? Зарем кругот навистина не е тркалезен? Повеќе

Не бива националист од Белгиец и тоа ти е
Кој вели дека големината не е важна?
Џиновски крстови и вулгарна религиозност

Арсенијевиќ е познат по својата безмилосност во коментирањето на српската стварност. Сега распалил и по регионот, правејќи ѝ посебна чест на Македонија. Текстот може да ве налути, но има поента во наша корист - барем во архитектонската мегаломанија сме недостижни. Повеќе