таг: марк твен

Сите пропаднати бизниси на Марк Твен

Во „Како да НЕ се збогатиш: финансиските невољи на Марк Твен“ Алан Пел Крафорд, ги истражува опсесивните аспирации на славниот автор да се занимава со разни бизниси. Подеднакво неуспешно со секој од нив. Повеќе

Вал Килмер го промовираше „Граѓанинот Твен“
Филм според монодрама за славниот американски писател

Понекогаш актерите си имаат некаква страст која сакаат по секоја цена да си ја остварат, без да трчаат по продуценти, да собираат екипа и да зависат од нечие туѓо сценарио. Вал Килмер си финансираше, режираше, ја напиша, и играше во претстава посветена на славниот американски писател со бушава коса и остар јазик, чија премиера се случи 2013. Сега го промовира и филмот направен од претставата. Повеќе

Што се случува кога писател не може да си го доврши делото?
Допиши или умри!

Умирале, се откажувале, мистериозно ги прекинувале - сите овие се можни причини зошто некои дела остануваат без својот крај. Но понекогаш тоа се доживува потрагично, што пак врши неверојатен притисок врз оној којшто треба да ја нахрани јавноста. А сè што сакал на почетокот било да си пишува раат. Повеќе

Откриени 150 години стари текстови на Марк Твен

Истражувачи на Универзитетот Калифорнија, Беркли, откриле и ја потврдиле автентичноста на збирка текстови напишани од Твен кога имал 29 години и работел како новинар во Сан Франциско. Повеќе

Марк Твен за мастурбацијата
Владан Десница

Во 1879, 44-годишниот Марк Твен се качил на подумот на еден џентлменски клуб во Париз и одржал предавање на тема „Неколку мисли за науката на онанизмот". Тоа во 2009 е адаптирано во книшка под наслов „За мастурбацијата", придружена со 30 ретро илустрации. Повеќе

Колку далеку скока жабата од расказот на Марк Твен?
г-дин Лигавко од лабораторијата

Во приказната на Твен „Славниот скокачки жабец од округот Калаверас" еден водоземец по име Даниел Вебстер „можел со еден скок да помине поголема далечина од кое и да е друго животно од неговиот сој". Во потрага по овој „ѕвер" спомнат во расказот научниците го посетиле округот, и еве што нашле. Повеќе

Историја на вревата
Тишината моли, не нарушувај ја, боли

Хилел Шварц, 64-годишен поет, историчар на културата и писател,е автор на обемната студија „Правење врева: од Вавилон преку Биг Бенг и понатаму". Во неа потсетува на едно интересно Здружение, формирано во Њујорк 1903. Претседател на еден од ограноците бил Марк Твен. Повеќе

Тесла и Твен денес

Никола Тесла и Марк Твен е двојката која сочинува едно од најчудните пријателства во историјата (стварно биле другари). Едниот саркастичен сатиричар, другиот луд научник, двајцата брилијантни на сопствен начин. Марк Твен пишува за изумите на Тесла, а овој пак во неколку експерименти го користи Твен како "жртвено јагне." Сето тоа некогаш. Kако би излгедале двајцата ликови кога би се појавиле во 2012-та. Повеќе