таг: мајка

Паниката наречена 4-то дете

Сè тоа со бременост и дете и слично е убаво, само веројатно убавото се намалува кога жена ти по 4-ти пат ќе ти остави во кујна позитивен тест за бременост. И тоа не само што се намалува, туку се претвора во комплетна паника и избезуменост, а помош ти нема. Има блицови надеж, ама ништо повеќе од тоа. Повеќе

„мајка!“ (2017)
Букбокс гледаше

Веројатно најдобриот опис на „мајка!“ има дадено Кол Нидхем, основач и извршен директор на IMDb: „Ова е како Шредингеров филм. Во кутијата има дело кое е истовремено и многу добро и многу лошо“. Работата е да се осмелиш да ја отвориш кутијата и да процениш со свои очи. Повеќе

Миа
Со посвета до едно срце големо

Срцето на Миа велат докторите имало дупка. Дупка низ која се гледаат некои други светови. Светови полни болка и неизвесност дали ќе издржи тоа тело да го операрираат оние кои се нафатиле да остават во живот две очиња и коски тешки цели три килограми.  Повеќе

Елена

Има такви жени што се предодредени за себежртвување. Жени што мислат дека цел живот некому и нешто должат. Жени што се родени за ништо друго освен да бидат мајки. Мајки и само мајки. Повеќе

Идиоти од Арис му пцуеа почината мајка на Дијамантидис

Навивачите во Грција се познати по хулиганските испади, нереди, инциденти и темната страна на спортот. Тоа го докажаа и оние од Солун кои навиваат за Арис а кои му пцуеа почината мајка на легендарниот грчки кошаркар Димитрис Дијамантидис а судијата го прекинуваше натпреварот. Во полуфиналето на грчкиот плејоф, Арис намали на 1:2 во серијата до три победи. Повеќе

Престанете да се трудите да им го направите детството 'магично'

Да можеа нашите баби и прабаби видат каков притисок сами си создаваат модерните мајки, ќе мислеа дека полуделе. Од кога да се биде добра мајка значи да трошиш денови и денови смислувајќи слободни активности на децата и да мозгаш како да им понудиш волшебни мигови? "Детството само по себе е магично, олабавете", порачува една мајка. Повеќе

Имам нешто да ти кажам
Ден на мајката

Денес е ден на мајка ми, а и на мајка ти. Мој, на моите пријателки, на мајките на моите пријателки, на мајка и на мајка ми, на мајка ти стара, молчалива, прекрасна или досадна, зболеста или дебела, избраздена, уморна, болна, распеана, на мајка ти голема, на мајка ти која ти е потпoра, утеха, мелем, сигурност, заштита и среќа. На мајка ти која ти е другар. На мајка ти со која повремено не се согласуваш. На мајка ти која ќе биде многу причини за тоа што си, за тоа што не си и за тоа што ќе постанеш. И на мајка ти која веќе ја нема. Повеќе

„Јас сум мајката на Адам Ланза"
Цивилизацијата која ги јаде нејзините деца

„Уште колку деца треба да умрат пред да се сменат законите за огнено оружје во САД" - ова е очајниот повик кој го упатуваат Американците по завчерашното пукање во Конектикат. Но фокусирајќи се на достапноста на оружјето, дебатата не зема предвид еден позначаен проблем - оној на менталното здравје. Повеќе

Во Франција повеќе нема мајка и татко

Сите официјални француски документи ќе останат без полињата "мајка" и "татко" како дел од подготовките на државата за легализирање на геј браковите. Повеќе