таг: Јосип Броз Тито

Како Тито не го пуштил Шекуларац кај Ањели во Јувентус

На 81 година, во саботата наутро во Белград почина легендарниот уметник со фудбалската топка Драгослав Шекуларац. Освен фудбалот, голема страст му биле уште и коцката и кафанските седенки. Повеќе

Тито ги издигна Хрватска и Словенија на сметка на Србија?

Омиленото балканско хоби - претурање по историјата, само што доби интервентна доза стероиди во форма на 12 милиони страници документи на ЦИА од кои е тргната ознаката државна тајна, а таму: Тито, СФРЈ, Србија, Хрватска, Словенија. Повеќе

Како Тито ги насамари Американците, или не
И на крај Тито победи...

Документарецот на ХБО Европа, Хјустон имаме проблем, покажува како Тито го измамил Кенеди и за 2,5 милијарди долари му ја продал нефункционалната југословенска вселенска програма. Сето ова звучи запрепастувачки се додека не седнеш да го анализираш филмот. Повеќе

Сплитски Хајдук како симбол на отпорот
И Шарл Де Гол бил Торцида

Го одбиле Мусолини да играат во италијанската лига, не го прифатиле предлогот на Тито да се преселат во Белград и бидат клуб на војската а заслугите за отпорот кон фашизмот им донел голема почест од легендарниот Шарл Де Гол. Повеќе

Фудбалскиот дуел меѓу Тито и Сталин

Натпреварот меѓу Југославија и СССР во Финска е еден од митските симболи на политичниот судир меѓу двете комунистички спротивставени сили. Ако победиш си како крал, а поразените биле деградирани и бркани од фудбалот. Средбата била „слобода или смрт“. Повеќе

Тажниот ден на југословенскиот фудбал во Сплит

Три збора од спикерот на стадионот беа доволни сите присутни да се расплачат на денешен ден пред 35 години кога се прекина дуелот Хајдук Сплит - Црвена звезда. Причина беше смртта на Јосип Броз Тито. Повеќе

Анти-југословенски постери од СССР
ретро пропаганда

Главниот лик со капата е истиот што во тоа време е главен лик на овие простори - ЈБТ. Неговите најголеми гревови во тоа време се преголемата отвореност кон Западот (како во економија, така и во култура) за што добива статус на генерално зло, предавник и нов тип на фашист. Период 1949 - 1951. Повеќе

Тито и ја
Персона нон града

Мамицата... Поминаа триесе и кусур години како мојот Дедо Маршал Тито пат под нога отиде да лови стаљињисти по шумама и горама, а ја никако да престанам да си го барам дедето назад. Ем го барам него, а ем и она што никој после него не го спозна како алатка за управување на широки народни маси. На никој не му текна дека територија, а и тоа во неа не се управува брзопотезно. На никој не му текна да поседува нешто што се вика трпение. Тоа беше на Тито браварскиот клуч што дваесе и два милиони срца отвара, а по потреба богами и затвора. Повеќе