таг: дизел

Германските градови добија дозвола да забрануваат дизел возила

Еден од највисоките германски судови одлучи дека градовите низ земјата имаат право да забрануваат дизел возила на нивните улици како мерка за намалување на загадувањето. Повеќе

Сложни Германци дизел не ги бие

Фолксваген, Ауди, Порше, БМВ и Мерцедес во 1990-те формираат таен картел за соработка на тема заобиколување на прописите околу загадувањето од дизел, објавува Шпигел. Повеќе

Дизелот стана новиот азбест

Кога се појавува, дизелот е "ветеното гориво" масовно промовирано од влади и автомобилската индустрија како поевтино и еколошки подобро за планетата. Знаете како излезе целата работа. Повеќе

Ја сам рак машина

Ги знаете оние дизел крнтии во облик на автобуси, камиони и комбиња кои на нашите улици чурат црни облаци како да возат на запалени гуми? Е, па, рак. Повеќе