таг: давос

Рутгер Брегман, историчарот меѓу економистите во Давос

Потребно е историчари да излезат на телевизија и да објаснат што се случува, затоа што кога беше економската криза само економисти беа интервјуирани на ТВ, а ова се токму истите луѓе кои не видоа дека кризата надоаѓа, порачува историчарот кој направи организаторите на Светскиот економски форум да се пишман што воопшто го поканија. Повеќе

Давос сардисан

Неколку швајцарски градови се под анти-капиталистички протести стандардни за сезоната на одржување на Светскиот економски форум, а кулминацијата се очекува во петок кога Трамп треба да пристигне во Давос. Повеќе

Осум луѓе поседуваат половина од светското богатство

Постигнато е ниво на нееднаквост „кое се заканува да ги распарчи нашите општества“ се предупредува во извештајот објавен на Светскиот економски форум во Давос, во кој е наведена разликата во приходите. Повеќе

Планетава нè бара, пали авионот

Не дека мислиме оти требало во Давос да стигнат на магариња ама некогаш фрапантeн е расчекорот меѓу благородноста на каузите и реалниот импакт на борците. За прописно да ја оплакаат климатската судбина на планетата, во Давос ќе стигнат аџии со 1.700 приватни авиони. Повеќе

А од политика, абер да се немало

Не зборуваме за оние кои по цел ден играат Фармвил на Фејсбук, ниту за оние кои се ментално преокупирани со сите можни детали на Икс Фактор. Зборуваме за самиот крем на светската политика. На тема: Украина. Повеќе