таг: бегалска криза

Европа се продаде

На 18-ти март Унијата и Турција потпишаа договор за ограничување на дотокот на мигранти од Турција во Грција. За ова Турција, меѓу другото, ќе добие милијарди евра од ЕУ, а за возврат последните извештаи покажуваат дека бројот на нови мигранти во Грција е намален за 90%. За Ги Верхофстат, поранешниот премиер на Белгија, договорот не е победа за ЕУ. Повеќе

Зборував со човек осуден на смрт
Јас...

Да не даде Бог, еден ден да треба со жив мртовец да зборувате. Во очите да не даде Бог смртта едвај заобиколена да ја видите. Севишниот да ве чува од приказни како некој близок се чека на јаже да го гледа публика. Да не даде Бог предвреме да умирате без пенкало од кое тече животен сируп инсулин наречен. Уште помалку да помислувате како да спасите некој кој чека во смрт да биде вратен порано или подоцна.  Повеќе

Малала, искини ја Нобеловата награда
Затоа што е олицетворение на иронија...

Денес кај нас пак пукнаа димни бомби и солзавец доле на Гевгелија. Жив жал, и за дечињата што се наголтаа отрови, жив жал и за полицајците распоредени, а најповеќе за оние кои веќе недела дена се чуваат во кампови и на отворено како жигосани. Тие не се никои други туку оние кои делат иста судбина како малата нобеловка.  Повеќе

Моите 14 волонтерски денови на Лезбос
Сторија за...

Многу сакав еден ден да отидам на Лезбос, остров кој се прослави по секојдневните пристигнувања на бегалците по морски пат. Предводена од моето искуство со бегалците дома,  без грам страв каде и зошто одам, се спакував и со еден ранец, сама тргнав по патот на волонтерството.

Таму, за инает на сите политички обоени Грци си кажував дека сум од Macedonia, гордо си ја претставив својата земја и на сите им кажав дека ние барем во едно сме подобри, а тоа се вика подобра храна за бегалците. Вадејќи се дека тие имаат повеќе луѓе, од мене дознаа дека во МК за разлика од Лезбос и другите острови, мора да влезат само на Гевгелија, и затоа нека не се вадат сите оние кои не по своја вина, знаат многу малку за нашите маки. А знаат малку, токму заради нашата недоволно развиена македонска свест. Повеќе

Волонтирам - значи глупа сум?
Среќна Нова од Табановце

Ме исповреѓаа зошто сум волонтерка со бегалциве, ме исплукаа што таму поминав Нова година, а заборавија дека не е срамота да помагаш во услови кога во мирнодопска Македонија и самиот стануваш бегалец и емигрант некаде далеку од дома, затскривајќи се зад бугарски пасош, дебело платен да се пишеш "Ас сам Блгарин". Повеќе

Фотограф на 2015: Јанис Бахракис, Грција

Гардијан го прогаси Јанис Бахракис за фоторепортер на 2015 година. Гркот имаше несреќа да биде блиску до двете големи приказни на оваа година: финансиската имплозија на Грците кои ја растресоа Европската Унија и бегалската драма која сè уште го збунува континентот. Повеќе

Се гледа
Во потрага по тема

Сè нешто се гледа, на ништо крај не се види. Повеќе

Затворајте прозорци и врати, милиони луѓе ни доаѓаат!
Толку од бајката ЕУ:

"Европа мора да ja укине својата миграциска политика на отворени врати пред налетот на следниот бран бегалци кој ќе брои милиони луѓе". Ова не го кажа Виктор Орбан, ќерката на Ле Пен или некој друг од редот европски крипто-фашисти. Ова се зборови на шефот на ЕУ, првиот човек на Советот на Европа. Спремајте се да бидеме чувари на нивната совест и мирен сон Повеќе

Сè што треба да знаете за бегалците денес

Фото/информативен дајџест од занимливи и контроверзни процеси кои ја отсликуваат најдраматичната бегалска криза на светот во последниве три децении. Ценкања, политички педерлаци, лицемерие. Има и убави работи. Повеќе