таг: архитектура

Почина Роберт Вентури, еден од најзначајните светски архитекти

Добитник на Прицкер, престижната награда за архитектура, Вентури почина на 93 години и зад себе остави бројни дела, книги и познатата контра-модернистичка максима - „Помалку е досадно“ (Less is bore) Повеќе

За училишта со КП дом дизајн

По последниот училиштен масакр во Тексас, наместо поставување на вистинските прашања, таму повторно се отворија дебатите за дизајнот на американските училишта. Те имале премногу прозорци, премногу влезови, те немало доволно бришан простор за навреме да се пука кон напаѓачот. И стварно, затворине што убаво се смислени. Повеќе

Жижек: „Во архитектурата е вистината“
По неговиот престој во Скопје

Познатиот словенечки филозоф, дојден во Скопје како поддршка на неговата сопруга Јела Кречич, која го промовираше македонското издание на својот роман „Нема друга“ во рамки на фестивалот Букстар а во издание на Антолог, на настанот беше запоседнат од луѓе кои сакаа да поразговараат и да се сликаат со него. Повеќе

Избрана најгрдата нова зграда во Британија за 2017

Наградата е стара една деценија и, без да сме упатени во претходните победници, годинава изгледа како жирито крајно професионално да си ја завршило работата. Повеќе

Достоевски „раскажан“ низ архитектура

Како би изгледал расказот на Достоевски, „Бели ноќи“, доколку тој би бил архитектонски проект? Би бил висококатница од чиј врв, барем за миг, би можеле да го сведочиме последниот сончев зрак пред осаменоста на самракот.  Повеќе

Објектот кој за малку ќе ги уништел своите автори
Елбфилхармонијата е „фертих“

Седум години подоцна и 10 пати над предвидениот буџет, салата на Елбфилхармонија е завршена. Современа европска градба без преседан кога станува збор за амбицијата и потрошените пари - 789 милиони евра - таа сега е предмет на проучување и восхит. А за авторите, знак дека сепак успеале да си го надживеат делото кое се заканувало дека ќе ги убие. Повеќе

Читална на небо
Пренамена на галиите?

Не ве оставаат на раат да читате по дома? Во кафичи ви е гужва? Да се пренаменат галиите и да се постават како читални не на, туку над Вардар. Повеќе

„Водич за градски крадци: светогледот на еден криминалец“
Најинтересните книги во 2016 бр. 2

Не, претставувањево на книгава нема, или барем нема намерна врска со претстојните избори. Едноставно, по претставувањето на првата книга во серијава текстови, за тоа како да раководиш со нарко-картел, оваа ни изгледаше како логично продолжение. Повеќе

10 модерни религиски објекти