таг: американска армија

Трамп тарифа за рекетарење богати држави

Трамп тргна да објаснува колку е добар во дипломатија, за до крај на реченицата да признае дека всушност рекетарски ги продава американските војници како заштита низ свет. Повеќе

Мексиканска војска разоружила и испрашувала американски војници на американска територија

Инцидентот потврден од Пентагон се случил пред десетина дена кога мексикански војници се дале во извидничка мисија на американска територија во близина на јужната граница на САД. Повеќе

Како да спискаш 700 милијарди долари, исклучително брзо

Целата операција се сведува на две точки. Прво ги купуваш најскапите оружја во историјата, второ, не користиш речиси ништо од нив бидејќи најголемиот дел од новото оружје што си го купил не работи. Повеќе

Ужасот и смртта на 14-годишната Абир Касим Хамза ал-Џанаби

Јусуфија е крајно небитно село во централен Ирак на 10 километри од руралниот град Махмудија, и на околу 30 километри од Багдад. Кон крајот на јуни 2006, селото станува обележје и најгнасната дамка американската интервенција во Ирак, дури и во конкуренција на Абу Греиб. На 22-ри јуни 2006, американски војник го пријавува силувањето и убиството на 14-годишно ирачко девојче, и егзекуцијата на нејзиното семејство. Повеќе

Хашки судења за Американците во Авганистан?

Под сомневање дека САД извршиле воени злосторства (силување, тортура и суров третман на затвореници) за време на инвазијата на Авганистан, во Хаг се разгледува можноста за покренување обвинение против американските вооружени сили и ЦИА. Повеќе

Химна е химна, па макар скокал со стап

Американскиот армиски резервист Сем Кендрикс, кој во Рио се натпреваруваше во скок со стап во височина, при еден залет нагло застана за да ја испочитува химната. Повеќе

Ахиловата пета на американската армија

Американците се свесни за сопствената аура на непобедливост и дека нивите главни конкуренти за глобална доминација не можат ниту да им се приближат, а не па да претставуваат некаква сериозна закана за позицијата. Човеков ги потсетува дека во слична позиција и со слична аура била и француската армија пред почетокот на Втората светска војна. Повеќе

Војската не ги разболува луѓето, такви ги прима

Секој петти американски војник имал ментална болест уште пред да биде регрутиран, открива американската армија додека го истражува бројот на самоубиства меѓу своите војници. Повеќе

Курс по "Хирошима"

Официјален курс на Пентагон ги учел идните лидери на американската армија, дека за заштита на Америка од Исламот потребни се мерки од типот - Хирошима. Повеќе