Време на подготовка:
5 мин.
Време на готвење:
120 мин.
Вкупно време:
2 ч. 5 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 4 поголеми домати
- сол
- бибер
- 2 чешниња лук
- 1 1/2 лажичка рузмарин
- 2 лажици маслиново масло
Подготовка
Загрејте ја рерната на 120 степени.
Измијте ги доматите, пресечете ги на половинки и наредете ги во еден плех обложен со хартија за печење. Зачинете ги доматите со сол и бибер. Распределете рамномерно врз секоја половинка ситно исецкан лук и рузмарин. Прелијте ги доматите со малку маслиново масло.
Печете ги на многу слаб оган околу 2 часа.
Послужете ги доматите топли зачинети со уште некоја капка маслиново масло.