Зелен прилог

Печена боранија

Вкусен рецет за печен зеленчук како идеален прилог за месо по избор.

Време на подготовка:
5 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
25 мин.

Порции

2 лица

Состојки

  • 500 гр. зелена боранија
  • 4 чешниња лук
  • 50 мл. вода
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 1/2 лажичка рузмарин
  • 2 лажички сенф
  • сол и бибер

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени. Наредете ја боранијата во плех за печење. Додадете 4 чешниња лук, ситно исецкани, 50 мл. вода и 1 лажица маслиново масло.
Печете ја боранијата 20 минути.
Префрлете ја во сад за сервирање и измешајте ја со рузмарин, мајчина душица и сенф. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Пријатен апетит!

25 септември 2012 - 07:00