Време на подготовка:
25 мин.
Време на готвење:
10 мин.
Вкупно време:
35 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 2 1/2 лажици сончогледово масло
- 3 јајца изматени со вилушка
- 2 мали лути пиперчиња, исецкани без семе
- 6 главици млад кромид, исецкан ситно
- 2 чешниња лук, исекан
- 400гр. ракчиња
- 200гр. ориз
- 80мл. соја сос
- 2 лажици благ чили сос
- 120гр. замрзнат грашок
- кориандер и лимета за сервирање
Подготовка
Сварете 200 грама ориз во тенџере со 500мл. вода, 20 минути.
Во меѓувреме загрејте 1/2 лажица масло во тава на средно-силен оган. Испржете ги јајацата со мешање, 1-2 минути, за да добиете кајгана. Потоа извадете ги јајцата од тава.
Додадете го остатокот од маслото во тава и пржете ги лутите пиперчиња, кромид и лук 1 минута. Додадете ги ракчињта и пржете ги 2-3 минути. Вратете ги јајцата во тавата заедно со ориз, соја сос, чили сос и грашок. Пржете ги уште 5 минути.
На крај додадете сецкан кориандер, промешајте и сервирајте го овој специјалитет со парчиња лимета.