Време на подготовка:
30 мин.
Време на готвење:
20 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 3 1/2 лажици масло
- 220 гр. шунка, ситно сецкана
- 1 кромид, исецкан
- 1 чешне лук
- 300 гр. замрзната мешавина од морков, грашок и пченка
- 650 гр. ориз
- 2 јајца
- 3 лажици соја сос
Подготовка
Сварете ја мешавината од моркови, грашок и пченка според упатството на ќесата во тенџере со вода, или на пареа.
Во исто време сварете го оризот во тенџере со вода и сол по желба.
Загрејте 1/2 лажица масло во тава на среден оган и пропржете ја исецканата шунка, додека да добие светло кафеава боја. Потоа префрлете ја шунката во чинија.
Додадете 1 лажица масло во тавата и пржете го сецканиот кромид 4-3 минути со повремено мешање. Потоа додадете го сецканиот лук и сварената мешавина од моркови, грашок и пченка. Гответе го зеленчукот 3 минути со постојано мешање.
Префрлете го зготвениот зеленчук во чинијата со шунката.
Додадете 1 лажица масло во истата тава на среден оган и додадете го половина од сварениот ориз. Пржете го 4 минути со постојано мешање со дрвена лажица, па додадете го во чинијата со зеленчук и шунка.
На крај додадете уште една лажица масло. Додадете го остатокот од оризот и пржете го 4 минути. Потоа со лажицата префрлете го оризот на едната половина од тавата. На втората половина додадете 2 јајца изматени со вилушка. Испржете ги јајцата со постојано мешање додека да добиете кајгана.
Потоа измешајте го оризот со јајцата па додадете ги сите предходно испржени состојки од чинијата. Додадете 3 лажици соја сос и се добро измешајте.
Послужете го оризот веднаш.
На здравје!