Време на подготовка:
50 мин.
Време на готвење:
40 мин.
Вкупно време:
1 ч. 30 мин.
Порции
6 лица
Состојки
- 650 гр. брашно
- 1/2 лажичка прашок за пециво
- 1/2 лажичка сол
- 50 гр. шеќер
- 6 лажици ладна вода
- 220 гр. путер, исечен на мали коцки
- 1 лажица павлака
- 1 жолчка од јајце
Фил
- 600 гр. пилешки гради, исечени на мали коцки
- 100 гр. компир, исецкан
- 100 гр. морков, исецкан
- 100 гр. грашок
- 50 гр. суво грозје
- 1 бел кромид, ситно исецкан
- 4 чешниња лук, испасиран
- 2 лажички шеќер
- 2 лажици соја сос
- 50 мл. вода
- сол и црн пипер
- масло
Подготовка
Во тава додадете малку масло и пропржете ги лукот и кромидот. Додадете го пилешкото и продолжете со пржење додека да добие златно жолта боја. Потоа додадете компири, моркови, соја сос, сол и црн бибер. Добро измешајте ја смесата и продолжете со готвењето уште 2 минути. На крај додадете суво грозје, грашок и шеќер и гответе уште 2 минути. Одстранете ја тавата од рингла и оставете ја смесата да се излади.
Во сад измешајте брашно, шеќер, прашок за пециво и сол. Потоа додадете путер и почнете со месење на тестото постепено додадавајќи вода. Откако тестото ќе се формира, разделете го на околу 15 топчиња и оставете го да отстои 30 минути.
Со сукало развлечете го секое топче од тестото во форма на мини пица. Ставете на средина по 2-3 лажици од предходно подговтената смеса со пилешко месо. Преклопете го тестото на половина и добро притиснете ги рабовите за да се залепат. По желба можете и малку да ги подвиткате навнатре.
Изматете една жолчка од јајце и една лажица павлака и со оваа смеса премачкајте ги пирошките.
Ставете ги пирошките во тава и печете ги во предходно загреана рерна на 200 степени околу 20 минути, додека да добијат златно жолта боја.
Послужете ги топли.