Со туна

Туна салата со тестенини

Вкусен рецепт за туна салата со тестенини, зеленчук и јајца.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
10 мин.

Вкупно време:
30 мин.

Порции

6 лица

Состојки

  • 600 гр. тестенини (панделки, полжавчиња)
  • 170 гр. туна од конзерва
  • 1 жолта бабура
  • 1 црвена бабура
  • 2 парчиња целер
  • 60 гр. павлака
  • 25 гр. сецкани маслинки
  • 1 кромид ситно сецкан
  • 40 гр. мајонез
  • 2 лажици лимонов сок
  • 1/4 лажичка оригано
  • 1/4 лажичка босилек
  • 1/4 лажичка мајчина душица
  • 1/4 лажичка жалфија
  • 1/4 лажичка црвен пипер
  • сол и бибер
  • 2 тврдо варени јајца

Подготовка

Сварете ги тестенините според упатството на ќесичката. Потоа процедете ги од водата и оставете ги во чинија да се изладат.
Во длабок сад измешајте ги изладените тестенини, туна, сецкани пиперки, целер, кромид, маслинки, павлака, мајонез и сите зачини.
Добро измешајте ги и оставете го садот еден час во фрижидер за да се искомбинираат вкусовите.
Сервирајте ја салатата декорирана со парчиња тврдо варени јајца и малку црвен пипер.
На здравје!

7 септември 2012 - 12:41