За љубители на свинско

Свински кременадли во доматен сос

Вкусно свинско во сос од домати и павлака.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
120 мин.

Вкупно време:
2 ч. 20 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 4 свински кременадли
  • 2 парчиња лук истолчени
  • 800 гр. доматен сос
  • оригано сушено
  • босилек сушен
  • 1/2 чаша павлака

Подготовка

Загрејте масло во тава на средна температура. Пржете ги кременадлите по 2-3 минути од секоја страна додека не добијат златна боја. Додајте го лукот, доматниот сос, ориганото и босилекот. Оставете сосот да зоврие, намалете на ниска температурата, покријте ја тавата и гответе 2 часа. Зголемете ја температурата на средна, додадете ја павлаката, сол по желба и гответе уште 15тина минути со мешање, додека не се згусне сосот. Сервирајте со прилог по желба.

24 ноември 2012 - 04:09