Време на подготовка:
10 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
40 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 60мл. маслиново масло
- 4 чешниња лук, ситно сецкан
- 6 филети инчуни (од конзерва)
- 800гр. домати од конзерва (пелати)
- 200мл. бело вино
- 500гр. шпагети
- 300гр. школки
- 300гр. мешани замрзнати морски плодови
- 200гр. ракчиња
- сецкан магдонос за декорација
Подготовка
Загрејте 2 лажици масло во голема тава на слаб оган. Пржете ги лукот и инчуните со постојано мешање 1-2 минути додека да омекнат. Додадете ги сецканите домати и виното и зголемете ја јачината на ринглата. Кога смесата ќе зоврие, намалете ја јачината и оставете го сосот да се готви 20 минути.
Во меѓувреме згответе ги шпагетите по упатството на ќесата. Процедете ги од водата и додадете во нив малку маслиново масло за да не се залепат.
Во тавата со сосот први додадете ги школките. Покријте ја тавата и гответе ги 1 минута. Потоа додадете ги ракчињта и останатите морски плодови. Гответе ги дополнителни 5 минути со повремено мешање. Зачинете го сосот со сол и бибер по вкус.
Додадете ги шпагетите во сосот, промешајте и сервирајте ги во чинии. Декорирајте ги со ливчиња свеж магдонос.
На здравје!