Пилешко

Полнето пилешко

Крцкаво пилешко со пршута, сирење и спанаќ.

Време на подготовка:
30 мин.

Време на готвење:
30 мин.

Вкупно време:
60 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 800гр. компири, излупени и исецкани
  • 150мл. загреано млеко
  • 4 пилешки гради
  • 2 парчиња пршута, пресечени по должина
  • 100гр. спанаќ
  • 60гр. сирење, изронето
  • 80гр. брашно
  • 150гр. лебни трошки
  • 1 јајце, лесно изматено

Подготовка

Ставете ги компирите во длабоко тенџере и облијте ги со студена вода. Одкако ќе зоврие водата варете ги 15 минути за да омекнат. Потоа процедете ги. Вратете ги во тенџерето и ставете ги на загреана рингла. Промешајте ги околу 1 минута за да испари вишокот на вода. Потоа тргнете ги од рингла. Испасирајте ги компирите за да добиете пире. Додадете загреано млеко и зачинете ги си сол и бибер.
Ставете ги пилепките стекови помеѓу две пластични фолии и притиснете ги со сукало додека да добиете дебелина од 1см. Врз стековите поставете пршута и поделете го изронетото сирење и сецкан спанаќ. Зачинете со сол и бибер. Замотајте ги стековите и прицврстете ги краевите со чепкалка.
Ставете го брашното во една плитка чинија а лебните трошки во друга. Панирајте го пилешкото во брашно, јајце и лебни трошки. Загрејте масло во поголема тава на среден оган. Пржете го пилешкото по 6 минути од секоја страна додека да добиете златно жолта боја.
Послужете го пилешкото со пире и зеленчук по ваш избор.

30 август 2013 - 12:35