Пилав

Пилав со пилешко

Пилешка тава со ориз и тиква.

Време на подготовка:
20 мин.

Време на готвење:
20 мин.

Вкупно време:
40 мин.

Порции

4 лица

Состојки

  • 200гр. ориз
  • 1 главица кромид
  • 1 лажичка ѓумбир
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажичка кумин
  • 2 лажички кориандер
  • 20гр. путер
  • 80мл. маслиново масло
  • 250гр. тиква
  • 370мл. пилешка супа сварена од коцка
  • 600гр. пилешко
  • 20гр. сецкани бадеми
  • 4 лажици сецкан магдонос

Подготовка

Загрејте електрична скара и поставете го пилешкото месо да се пече.
Во меѓувреме измијте го оризот во цедалка под млаз студена вода. Изматете го кромидот, ѓумбир, лук, кумин и кориандер во блендер.
Загрејте путер и две лажици маслиново масло во поголема тава на среден оган, Пржете ја смесата од кромид 5 минути додека да омекне. Излупете ја и исецкајте ја тиквата на ситни парчиња. Додадете ја во тавата заедно со оризот и пилешката супа од коцка.
Зголемете ја јачината на ринглата и мешајте додека да зоврие. Зачинете со бибер и 1 лажичка сол. Намалете ја јачината на ринглата, покријте ја тавата и гответе го оризот 15 минути додека да се впие течноста.
Исецкајте го испеченото пилешко месо на ситни парчиња. Одстранете ги кожата и коските. Додадете го месото во тавата со ориз. Покријте ја тавата и гответе уште 5 минути.
ИЗмешајте ги бадемите и остатокот од маслото во тава на среден оган. Пржете ги 1 минута додека да добијат златно жолта боја.
Додадете ги бадемите и маслото врз пилавот. Одозгора додадете сецкан свеж магдонос.
На здравје!

25 октомври 2013 - 11:17