Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
30 мин.
Вкупно време:
50 мин.
Порции
4 лица
Состојки
- 250гр. рендан кашкал
- 2 лажички маслиново масло
- 1 главица кромид, ситно сецкан
- 500гр. мелено пилешко месо
- 250гр. спанаќ
- 400гр. домати од конзерва (пелати)
- 2 лажици доматна салца
- 1 лажичка оригано
- 1 кутија лазањи
- зелена салата како прилог
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте со малку масло огноотпорно тавче.
Загрејте масло во тава на среден оган. Испржете го кромидот со мешање 3-4 минути за да омекне. Зголемете ја јачината на ринглата и додадете го пилешкото. Гответе го со мешање околу 8 минути.
Додадете спанаќ, домати, доматна салца и оригано. Добро измешајте ја смесата. Гответе ја уште 5 минути.
Ставете 1/3 од смесата со пилешко на дното на тавчето. Додадете 1/4 од ренданиот кашкавал. Наредете еден слој листови лазањи. Поввторете ја постапката додека да добиете 3 слоја лазањи и завршете со рендан кашкавал најгоре.
Печете ги лазањите 30 минути. Послужете ги веднаш со свежа салата.