Време на подготовка:
20 мин.
Време на готвење:
35 мин.
Вкупно време:
55 мин.
Порции
16 парчиња
Состојки
- 2 лажици масло за готвење растително
- 100 гр. брашно сенаменско
- 65 гр. какао незасладено
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка прашок за пециво
- 150 гр. пире од јаболко
- 150 гр. слатка павлака
- 120 гр. чоколадо за готвење 60 гр стопено, 60 гр сецкано
- 2 јајца
- 220 гр. кафеав шеќер
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте едно тавче со малку масло и обложете го со хартија за печење. Потоа намачкајте ја и хартијата со масло.
Во среден сад измешајте ги брашното, какаото, солта и прашокот за пециво.
Во друг сад измешајте ги кафеавиот шеќер со пирето од јаболка, слатаката павлака, растопеното чоколадо, јајцата и маслото. Мешајте додека не се соединат.
Потоа додадете ја смесата со брашното и добро измешајте.
Префрлете ја смесата во тавчето за печење и внимавајте да е рамномерно распределена. Одозгора испрскајте го тестото со парченца чоколадо.
Печете 30 – 35 минути.
Почекајте колачот сосема да се излади пред да го пресечете на коцки и да го послужите.